Pemanfaatan Hasil Pertanian Buah Nanas Menjadi Dodol Nanas sebagai Produk Olahan di Desa Tebedak
Keywords:
DODOL NANASAbstract
Abstract
The utilization of pineapple harvests in Tebedak Village is directed toward product innovation through pineapple dodol as an effort to increase the economic value of local communities. The activity began with observing the potential of pineapple farming, conducting interviews with village officials and farmer groups, and socializing opportunities for post-harvest processing to residents. Technical training was then carried out, covering the process of producing pineapple dodol, food hygiene education, packaging, and simple marketing strategies. The results show that the community successfully mastered processing skills, initiated group-based enterprises, and demonstrated stronger motivation to develop local products. However, limitations remain, such as the lack of large-scale production equipment and initial capital, thus requiring external support to ensure sustainability. Pineapple dodol has therefore become not only an innovative food product but also a symbol of community empowerment based on local potential, which may serve as a village identity while improving economic welfare.
References
DAFTAR PUSTAKA
Adnan, A. W., Hafidz, N. S., Sari, L., Melinda, N., Santoso, W. P. C., Fikri, M. I., ... & Wiriasto, G. W. (2023). Peningkatan potensi ekonomi masyarakat desa melalui pelatihan pembuatan pie nanas di desa lendang nangka utara. Jurnal Warta Desa (Jwd), 5(2), 103-112.
Fatmawati, A. (2023). Usaha Ekonomi Kreatif Dalam Meningkatkan Ekonomi Masyarakat Menurut Persepektif Ekonomi Islam (Studi kasus Petani Nanas Kampung Majapahit Kecamatan Punggur Kabupaten Lmpung Tengah) (Doctoral dissertation, IAIN Metro).
Helilusiatiningsih, N., Astoko, E. P., Winahyu, N., Shobirin, R. A., & Irawati, T. (2022). Pemberdayaan UMKM dan Mentoring Teknologi Produk Olahan Nanas di Desa Babadan Kecamatan Ngancar Kabupaten Kediri. Jurnal Abdiraja, 5(1), 24-31.
Lubis, R. H., Purba, J., Sutiani, A., Juliani, R., & Adnin, V. (2022). PENINGKATAN EKONOMI MASYARAKAT DESA SIPAHUTAR I MELALUI PENGOLAHAN KREATIF BUAH NANAS (ANANAS COMOSUS).
Nugraheni, A., Syakur, A., & Setyawan, A. (2022). Teknologi pengaduk pada produksi dodol nanas madu di kwt berkah tani desa belik kabupaten pemalang. Inisiatif: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 28-31.
Paramarta, V., Effendi, A., Mulyani, S. R., & Yuliati, F. (2021). PENGEMBANGAN BUDI DAYA NANAS DALAM MENINGKATKAN PENDAPATAN MASYARAKAT DESA TAMBAKMEKAR KEC. JALANCAGAK KABUPATEN SUBANG PROVINSI JAWA BARAT. J-ABDI: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 1(2), 185-196.
Purbowati, I. S. M., Maksum, A., & Wijonarko, G. (2025). Alih Teknologi Diversifikasi Berbasis Nanas sebagai Produk Unggulan Desa Karangjengkol dan Rintisan Ekowisata Kawasan Hutan dengan Tujuan Khusus (KHDTK). Jurnal Ilmiah Pangabdhi, 11(1), 34-40.
Radwitya, E., Nopriyanti, M., Adimarta, T., & Ernayani, E. (2022). Karakteristik Kimia dan Analisis Sensori Pada Dodol Nanas Dengan Perbandingan Tepung Ketan dan Tepung Beras. Jurnal Teknologi Pangan dan Industri Perkebunan (LIPIDA), 2(2), 7-13.
Rivaldy, R. R., & Chofyan, I. (2021). Kajian Pengembangan Agroindustri Nanas di Kecamatan Jalancagak, Kabupaten Subang. Prosiding Teknik Perencanaan Wilayah Dan Kota, 7(1), 225-232.
Sofiah, S., Syihab, M. H., Perdana, M. A., Syahrani, K. D., Suryadinata, M. Z., Hung, S., ... & Adidtya, H. (2025). Eksplorasi Keungulan Dodol Nanas Talang Seleman Sebagai Pendongkrak Produk Inovatif UMKM Yang Menghasilkan Cuan. Prosiding Kuliah Kerja Nyata Universitas Muhammadiyah Palembang, 3(1).
Sungkawati, E., Yuniwati, E. D., & Hernanik, N. D. (2024). Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani “Barokah” melalui Inovasi Pembuatan Produk Olahan Nanas di Desa Semen Kec. Gandusari Blitar. JAST: Jurnal Aplikasi Sains dan Teknologi, 8(2), 253-268.
Susi, N., Sumbari, A. I., & Zargustin, D. (2025). MENINGKATKAN PENGETAHUAN MELALUI PELATIHAN PENGOLAHAN NANAS DI DESA SENYERANG, KECAMATAN PENGABUAN, KABUPATEN TANJUNG BARAT, PROVINSI JAMBI. Jurnal Dinamika Pengabdian Masyarakat: Setia Amanah, 1(1), 86-92.
Ulfah, T., Utama, R. D. D., Ramadiyanti, M., Adiputra, R., Andikarya, O., & Ajijah, M. S. (2025). Pengolahan buah nanas untuk meningkatkan pendapatan masyarakat Desa Cisaat, Kecamatan Ciater, Kabupaten Subang, Jawa Barat. JAMARI: Jurnal Pengabdian Masyarakat Mandiri, 2(1), 11-20.
Winahyu, N., Maharani, N., Helilusiatiningsih, N., Choirina, V. N., & Angesti, S. D. (2022). Perencanaan Bisnis Produk Olahan Berbasis Komoditas Nanas di Kabupaten Kediri. Jurnal Pertanian Cemara, 19(1), 65-76.